Bu yazımızda kedi ve köpek dostlarımızın gelişimleri boyunca dönemsel olarak olması gereken aşı çeşitlerine değineceğiz. Hayvan dostlarımız sağlığını korumak için doğru zaman da yapılacak aşılama oldukça önemlidir.


1- Kedilerin Aşı Takvimi

Kedi dostlarımızın aşılanması onların sağlığı için oldukça önemlidir. Dış dünyaya karşı savunmasız olan dostlarımız zaman zaman hastalanabilir ve ciddi rahatsızlıklar geçirebilirler. Onları bu risklerden korumak için aşı dönemlerine uymak gerekmektedir. Kedi dostlarımız için aşı takvimini 2 başlık altında inceleyebiliriz; 

- Yavru Kedilerin Aşı Takvimi

Yavru kedilerimizin ihtiyaçları belli bir noktaya kadar anne sütünün koruyuculuğuyla devam etmektedir. Anne sütündeki koruyuculuğun bitmesiyle kedinizin bağışıklık sistemi güçlendirmek ve dostunuzu dış etkenlerden gelecek zararlı maddelerden korumak için bazı aşılar yaptırmanız gerekmektedir.

Öncelikle yaptıracağınız aşılar temel ve temel olmayan aşılar olarak 2 ana gruba ayrılmaktadır.

a- Temel Aşılar: Kedinizin sıklıkla karşılaşabilecekleri hastalıklara karşı (Yavru veya Yetişkin) fark etmeksizin olması gereken ve aşı takvimi içerisinde yer alan temel aşılardır. Örneğin karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı sayılabilir.

b- Temel Olmayan Aşılar: Buradaki aşı çeşitleri veteriner hekiminizin onayı doğrultusunda uygulanmaktadır. Temel olmayan aşılara örneklendirecek olursak, bağışıklık sistemi virüs aşıları, karın zarı enfeksiyon aşıları ve cinsel yolla bulaşma ihtimali olan hastalıklara karşı olan aşılardır.

Yavru kedinizin haftalık olarak olması gereken aşı takvimi aşağıdaki gibidir.

• İç ve Dış Parazit İlaçları: 6-8 hafta
• Karma Aşı: 8-10 hafta
• Lösemi Aşısı: 9-11 hafta
• Karma Aşı Tekrarı: 10-12 hafta
• Lösemi Aşı Tekrarı: 11-13 hafta
• Kuduz Aşısı: 12-14 hafta

Aşı uygulamasında ilk olarak iç ve dış parazit ilaçlaması yapılmaktadır. Çünkü yavru kedi dostlarımız gelişim dönemlerinde iç parazitlere yatkındırlar. Özelliklede ishal olmalarına sebep olan protozoa parazitin sebep olduğu kusma, halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtilerle bağırsak kurtları yavrunun sağlığını riske atmaktadır. Bu riskleri önleyebilmek amacıyla parazit ilaçlarının belirli aralıklarla uygulanması gerekmektedir.

Yavru kedinizin aşı takvimi boyunca olması gereken önemli aşıların başında karma aşılar gelir. Kedinizin 2. Ayını doldurmasıyla sıklıkla görülen viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Ayrıca Feline Pervos, Herpes virüs ve Felin Calici gibi virüs etkenleri içeren karma aşı 8-10 haftalık zaman aralığında uygulanarak 2 haftalık aralıklarla da tekrarlanmalıdır.

Aşılama takvimindeki bir diğer önemli aşı ise lösemi aşısıdır. Virüslere karşı koruma sağlayan aşının her yıl uygulanması gerekmektedir. feLV virüsü olarak bilinen hastalığın kedilerinizde üreme sorunlarına, kansere ve enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir. Lösemi aşısının kediniz 11-13 haftalıkken uygulanması gerekmektedir. Kedi dostlarınızın olması gereken zorunlu aşılar içerisinde kuduz aşısı bulunmaktadır. Kedinizin 3. Ayını doldurmasıyla aşı uygulanabilmektedir. 

- Yetişkin Kedilerin Aşı Takvimi

Kedi dostlarımızın yetişkin sayılabilmeleri için 1 yaşını doldurmaları gerekmektedir. Kedinizin yavruluk döneminde olduğu temel aşıların yetişkinlik döneminin 1. Yılında tekrarlanması gerekmektedir. Zaman ilerledikçe veteriner kontrolünde aşı programları planlanabilir. 

Temel aşı zorunlu olarak yapılsa da temel olmayan aşılar için de zorunluluk gerekebilmektedir. Çünkü kedinizin yaşam koşulu, genel sağlık durumu ve onun için riskli olabilecek hastalıklar göz önünde bulundurduğunda temel olmayan aşılar gerekli olabilmektedir. 




2- Köpeklerin Aşı Takvimi

Bakımını üstlendiğimiz köpek dostlarımızın sağlığını korumak için belirli dönemlerde aşı takvimini uygulamak gerekmektedir. Köpek dostlarımızın yavru ve yetişkin dönemlerinde bağışıklık sistemlerini korumak, viral enfeksiyonlara yakalanma riski ve daha birçok hastalık sebebiyle aşı olmalarını sağlamak büyük önem taşımaktadır. Köpek dostlarımızda ki aşı uygulamasını 2 başlık altınca inceleyebiliriz;

- Yavru Köpeklerin Aşı Takvimi 

Yavru köpeklerde, aşı uygulaması annesinde aldığı koruyucu bağışlılığın azalmasıyla gün yüzüne çıkmaktadır. Köpeğinizdeki kalıcı hastalık veya hasarları önlemek amacıyla sizlere verilen aşılama takvimlerini uygulamanız gerekmektedir. Yavru köpeğin aşı uygulaması 6 -7 haftadan sonra başlamaktadır.

Yavru köpeğin haftalık olarak yapılması gereken aşı takvimi aşağıdaki gibidir.

• 6. hafta: İç-dış parazit uygulaması
• 8. hafta: Karma aşı 
• 9. hafta: Bronşin aşısı
• 10. hafta: Corona aşısı
• 11. hafta: Karma aşı / 2.doz
• 12. hafta: Bronşin aşısı / 2. doz
• 13. hafta: Corona aşısı / 2. doz
• 14. hafta: Kuduz aşısı

- Yetişkin Köpeklerin Aşı Takvimi

Yavruluk döneminde yapılan aşıların koruma süreleri sınırlı olduğu için yetişkinlik döneminde tekrarlanmalıdır. Örneğin iç parazit uygulaması 2-3 ayda bir olması gerekirken kuduz aşısı yılda 1 kez yapılmalıdır.

Yetişkin köpeklere yapılması gereken aşılar aşağıdaki gibidir;

- Kuduz Aşısı: Senede 1 kez yapılmalıdır.
- Karma Aşı: Çoğu hastalığa karşı koruyucu etkisi  olduğu için senede 1 kez yapılmalıdır.
- Bordotella Aşısı: Koruyuculuğu bir sene olan aşının dışarıdan bakteri bulaşma ihtimaline karşı her sene aşı yapılmalıdır.
- Koronavirüs Aşısı: Dünya gündeminde olan salgın sebebiyle bulaşıcı ve meydana gelebilecek rahatsızlık sebebiyle her sene yapılmalıdır.

Yapılacak tüm aşılar için riskin yüksek olduğu durumlarda veya veteriner hekiminin önerdiği Lyme, mikozis profilaksisi hastalıkları için de aşılama işlemi gerekebilir. Ayrıca köpek dostlarımız için dış parazit uygulaması da iç parazit uygulamasıyla beraber tekrarlanabilir. Bu uygulamanın önemi dış ortamlardaki parazitlerin köpeğinize bulaşmasını ve farklı hastalıklara sebep olmasını engellemektedir. Dış parazit uygulaması 1-3 ayda bir tekrarlanabilir.

 Kedi ve köpek dostlarımızın gerekli aşılarını olmasıyla, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için önemlidir. Vurulan aşıların temel amacı oluşabilecek ciddi hastalıkların önüne geçebilmektir.  Aşı takvime uyulmasıyla sadece kedi ve köpek dostlarınızı değil diğer canlıları da koruyabilirsiniz. Dostlarımızın olduğu aşılar onlarla beraber sizlerin de sağlığını koruma altına almaktadır. Aşı programları genel olarak hastalıkların rastlanma sıklığına göre veteriner hekiminizce düzenlenebilir. Yazımızla ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.