Baharın gelişiyle ısınan hava sıcaklığı hızla yükseliyor. Hava sıcaklığının artması aynı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de sıvı kaybına yol açmaktadır. Kuru mama ile beslenen yeterli miktarda su içmeyen kedi köpeklerde ortaya çıkan sıvı kaybı tüm vücutlarını olumsuz yönde etkilemektedir.Böbreklerde meydana getirebileceği sorunlar ölümcül sonuçlara kadar gitmektedir.
Özellikle yaz aylarında dostlarınızın yeterli miktarda su içtiğinden emin olmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Su kabını her daim doldurmak hatta bulunduğu alanlara birkaç dolu su kabı koymanız gerektiğini ve özellikle taze su ile dolu olmasına özen gösterilmelidir.
Dostlarımız susuz kalmaması çok önemlidir. Diyabet ve böbrek sorunu gibi idrar söktüren hastalıklara sahip kedi ve köpeklerde susuzluk ciddi bir sorun haline gelebilir. Dehidrasyonun semptomları olarak görülen kabızlık, ağız kuruluğu, bayıklık, esnekliğe sahip deri ve artan kalp atışı geç kalınan tedavi ile kötü sonuçlar ortaya çıkartabilir.
Bu yazımızda Kedi ve Köpeklerde septisemi ve sıvı kaybının durdurulmasının önemi konusunu sizlerle yakından inceleyeceğiz. aşağıdaki başlıklar hakkında bilgiler vereceğiz.
- Kedi ve Köpeklerde Su Tüketiminin Önemi
- Kedi ve köpeklerde Dehidrasyon Nedir?
- Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?
- Kedi Köpeklerde Dehidrasyon Tedavisi
- Kedi ve Köpeklerde Dehidrasyonu Önlemek
Kedi ve Köpeklerde Dehidrasyon Nedir?
Sıvı seviyeleri normalin altına düştüğünde dehidrasyon meydana gelir. Bunun nedeni su alımının azalması ya da sıvı kaybının artmasıdır. Sıcak havalarda aşırı ısınma, artan aktivite, kusma ve ishalin tümü dehidrasyon belirtileri sayılabilmektedir.
Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?
- İshal
- Kuru diş etleri
- İştah kaybı
- Nefes nefese kalma
- Yüksek kalp atışı
Bu belirtiler ile karşılaşıldığı durumda mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır. Septisemi ve Dehidrasyonun yol açabileceği ciddi problemler oluşturmadan belirtilerin nedenini teşhis etmek en iyi tedaviyi belirlemektir.
Kedi Köpeklerde Dehidrasyon Tedavisi
Evcil hayvanınızın susuz kaldığını düşünüyorsanız onu teşvik etmeye daha fazla su içmesine yardımcı olun. Dehidrasyın seviyesinin ileri bir boyutta veya vücut sistemlerinden bir veya birden fazlasında yukarıda belirttiğimiz maddeler yer alıyorsa işlev bozukluğu gibi durumlar ile karşılaşılıyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurun. Veterineriniz bu noktada en iyi tedaviyi sizlere sunacaktır.
Kedi ve Köpeklerde Dehidrasyonu Önlemek
Kesinlikle öncelik su kaplarının mümkünse günlük olarak temizlenmesi kimse kirli bir bardakta su içmeyi istemez bu duruma tüm canlılarda dahildir. Sonrasında taze su ile doldurulmalıdır.
Köpeklerde çok farklılık göstermese de kedilerde konumlandırma önemli yer kaplar örneğin kediler su içecekleri yeri kendilerini seçmek isteyebilir. Buna çözüm olarak ise evin belirli noktalarına su kapları koymaktır. hangi su kabından çok su içiyorsa kediniz için doğru konum orasıdır.
Sonuç olarak, sıvı kaybı ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olarak da kendini gösterebilir. Bu sebepten dolayı böyle bir durumdan şüphelenildiği takdirde mutlaka veteriner hekiminiz ile iletişime geçilmelidir. Detaylı bilgi için bizlere sosyal medya kanallarımızdan ya da iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirisiniz.