Bu yazımızda kedi ve köpek dostlarımızda yaygın görülen deri problemleri konu başlığına değineceğiz. Bakımını üstlendiğimiz hayvan dostlarımızın sağlıkları korumak, gerekli durumlarda yardım almak ve tabi ki de bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Kedi ve köpek dostlarımızın karşılaştıkları deri problemlerini ayrı başlıklar altın da inceleyelim.


1- Kediler de Yaygın Görülen Deri Problemleri

Kedi dostlarımızın deri ve tüyleri sağlıklarını büyük ölçüde etkilemektedir. Deri problemleri, kedilerin sıklıkla karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Kedinizin derisini sürekli kaşıması, derilerini ısırması, tüy dökülmelerin artması ile belirtiler göstermesi deri hastalığını işaret ediyor olabilir.

Bu gibi durumlarda kedinizi gözlemleyerek deri problemi yaşayıp yaşamadığını anlayabilirsiniz. 

- Normalden fazla tüy dökülmesi,
- Kedinin sürekli kaşınması (kendini tımar etmesi),
- Kaşıma esnasında kızarıklık, pullanma, uyuz gibi noktaların olması,
- Kene, pire ve deride görülebilen parazitlerin olması durumunda deri hastalığı ilerlemeden önlemeniz açısından veteriner kliniğine giderek erkenden önlem alabilirsiniz.

Kedi dostlarımızın karşılaştıkları deri problemlerini sıralayacak olursak;

- Kedi Aknesi: Deri de genellikle çene ve ağız çevrelerinde kızarıklık ve siyah noktalar olarak görülmektedir. Sebepleri arasında stres, bakım ihmali, ilaç reaksiyonu vb. şeklinde sıralanabilir. 

- Bakteriyel Enfeksiyonlar: Birçok mikroorganizmanın sebep olduğu deri hastalıkları, ilk olarak kedi dostunuzun yaşam kalitesini düşürerek bağışıklığın zayıflamasına sebep olmaktadır.

- Maya Enfeksiyonları: Bu enfeksiyonlara mantar sebebiyet vermektedir. Belirtileri, siyah ya da sarı akıntı, kulak çevresini sürekli kaşınması sorununca oluşan kızarıklıklar gösterilebilir.

- Mantar Hastalığı: Sıklıkla karşılaşılan deri hastalığıdır.  1 yaşının altındaki kedi dostlarımızda görülmektedir. Kedinizin vücudunun herhangi bir yerinde görülen lezyonlara sebep olurken, bu lezyonların görüldüğü kısımlar pul pul ve tüysüz olmaktadır. Mantar hastalığı, kedinizin yaşam kalitesini düşürerek cildinin hassaslaşmasına neden olmaktadır.

- Sporotrikoz: Mantar hastalığının farklı bir çeşidi olan sporotrikoz hastalığı, kedi dostunuzda sıvı kaybına ve küçük sert deri problemine sebebiyet vermektedir. Ayrıca bu hastalık kedilerden insana geçebilmektedir.

- Alerjik Dermatit: Kedi dostlarımızın, bakım ürününe, yenilen mamaya ve polenlere alerjisi olabilir. Alerjinin belirtilerini, sıklıkla devam eden boyun, kafa ve kulak kaşınması, kuyruğun çiğnenmesi şeklinde sıralanabilir. Kedinizin vücudunun herhangi bir bölümünde karşılaşılan alerjik reaksiyon için kedinizin verdiği tepkileri gözlemleyerek bulunduğu ortamı o doğrultuda düzenleyebilirsiniz.

- Kulak Maytları: Kulak akarı olarak da bilinin deri problemi, kedinizin kulak kısmında bulunan bal mumu ve yağlarda yaşayan parazitlerden oluşmaktadır. Bu parazitler hem deri de hem de kulak iltihabına neden olabilmektedir. Hastalığın belirtileri, kulak kaşıntısı, kokulu bir akıntının gelmesi ve kedinizin kafasını sallaması sayılabilmektedir.

- Tüy dökülmesi ve tüy kaybı (Alopesi), Pire, Bit, Yağlı kuyruk hastalığı, Eozinofilik granülom, Deri tümörleri, Kuru kepekli deri ve Kompulsif bakım gibi daha birçok deri problemlerini sıralamak mümkündür.


2- Köpekler de Yaygın Görülen Deri Problemleri

Köpek dostlarımızın sağlık bir yaşam sürebilmeleri için bizlere büyük görev düşmektedir. Onları iyi tanımak karşılaşabilecekleri hastalıklar konusunda bilinçli olmak oldukça önemlidir. Öncelikle köpek dostlarımızın karşılaşabilecekleri hastalıkları başında deri problemleri gelmektedir. Deri problemlerine karşı köpeğinizin verebileceği tepkileri bu şekilde olabilir.

- Kaşınma
- Kırmızı, yangılı, ıslak lekeler
- Kepeklenme,
- Yaralar
- Tüy kaybı
- Renk değişimi
- Vücudunda oluşan şişler ve akıntılar sayılabilir. 

Köpek dostlarımızda sık sık karşılaşılan deri problemlerini sıralayacak olursak;

- Egzama: Köpek dostlarımızda sık rastlanan hastalıklardan birisidir. Köpeğinizin genetik yapısına, aşırı tüketilen protein ürünleri ve hormon bozuklukları gibi pek çok sebep neden olabilmektedir. Köpeğinizin vücudunun her bölümünde oluşabilen hastalık genellikle deri de yaralar, kızarıklar oluşabilmektedir.

- Alerjik Dermatit: Köpeğinizin bulunduğu çevreden veya böcek ısırması, gezdiği otlar alerjik dermatite sebep olabilmektedir. Alerjik dermatit olan köpeğinizin sık sık kaşıntı sonucunda vücudunda kızarıklık görülebilmektedir.

- Sıcak Noktalar: Köpek dostlarımızın kalça, bacak ve göğüs kısımlarındaki kırmızı lekelerden oluşmaktadır. Köpeğinizin vücudunu sıklıkla yalaması ısırması gibi pek çok belirtisi olabilir.

- Kıl Kökü İltihabı: Köpek dostlarımızın uyuz, yaralanma ve alerji olmaları durumunda derinin vermiş olduğu tepki karşısında kabarma ve kıl kökleri zarar görebilmektedir.

- Maya Dermatiti: Bu hastalığın oluşumundaki sebeplerin başında dış parazitler ve hormon bozuklukları ve yanlış beslenme durumu neden olabilmektedir. Köpeğinizin yaş grubu ve cinsi fark etmeksizin görülen deri hastalığıdır. Kaşıntı sıklığının artması, patilerini yalaması ile derinin tahriş olması ve bozulan deri rengi maya dermatiti olduğuna işarettir. Genellikle kulak çevresi, karın alt bölgesinde ve patilerde görülmektedir.

- Deri Tümörleri: Köpek dostlarımızın derilerinde görülen yuvarlak keselerin kansere yol açabildiği veya ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda köpeğinizin derisinde yuvarlar keseler gördüğünüzde veterinerinize götürmenizi öneririz.

- Mantar Hastalığı: Köpeğinizin kulak ve bacak çevresinde görülen bir hastalı çeşididir. Diğer hastalıklardan farkı insana da bulaşabilmektedir. En belirgin özelliği tahriş, kızarıklık, kaşıntı ve tüy dökülmesi sayılabilir.

- Uyuz: Bir diğer adı Mayt olan hastalığına parazitlerin sebep olduğu bilinmektedir. Köpek dostlarımızın bacaklarında, kulaklarında ve yüz çevresinde görülebilmektedir.  Ayrıca diğer köpek dostlarımıza ve insalara da bulaşabilmektedir. Karşılaşılan belirtileri arasında kaşıntı, kızarmış deri, yaralar ve tüy kaybı sayılabilir.

- Anal Kese Rahatsızlıkları, İmpetigo, Pireler, Keneler, Enfeksiyonlar, Yangılı Lekeler, Kuru Pullanmış Deri gibi pek çok deri hastalığı köpek dostlarımızda görülebilmektedir.

Kısacası kedi ve köpek dostlarımızın deri hastalıkları birçok hastalığa neden olmaktadır. Kedi ve köpek dostlarımızın tüy yapılarındaki farklılık nedeniyle köpek dostlarımızın deri hastalıklarını fark etmemiz zor olabilir. Bu yüzden tüy bakımı esnasında dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun dışında köpeğinizin veya kedinizin davranışlarını gözlemleyerek veteriner hekiminizin uygulayacağı tedavi doğrultusunda erken tedbir alabilirsiniz. Yazımız hakkında daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.