Kulak kanalı yangıları neden bu kadar sık tekrarlanmaktadır.
En sık görülen olgular
Uzun ve daralmış akustik meatus
Sarkık kulak kepçesi
Daralmış kanal
Aşırı nem -yüzen köpekler, çok sık banyo yapılması
Tüylü kulak kanaması
Kulak kirinin aşırı üretimi
Tümörler, polipler
Uygun olmayan sağaltım ve yanlış bakım- Sık karşılaşılan problem
Neden Kulağın Temizlenmesi Gereklidir?
Kulaktan aşırı kulak kiri ve kir ile birlikte bakteri, mantar ve inflamatuar maddelerin uzaklaştırılması için.
Kulak kiri, sekresyon ve kalıntılar, ilacın hasarlı deriye penetre olmasını engeller. İnflamasyon sırasında üretilen sekresyon bakteri ve mantarları ilacın tedavi edici etkilerine karşı korur. Sekresyon çoğu zaman bu tedavi edici etkiyi tamamen engeller. Bu nedenle inflamasyon çok kısa sürede nüks eder.
Kulaklar için kaliteli temizleyiciler kullanıldığında, kulak kiri ve inflamatuar sekresyon kulaktaki daha derin yapılardan da temizlenebilir, bu şekilde ilaçların uygun olmayan biçimde tedavi uygulandığında hasara uğrayacak kulak zarına ulaşması mümkün olur.
İnflamatuar sekresyon kulaktan uzaklaştırıldığında, kulak kepçesinin ve kulak kanalının şişkinliği, kaşıntısı ve kızarıklığı hafifler.
Kronik inflamasyonlar sonrasında kulak kepçesi ve kulak kanalı derisinde şiddetli kırışıklıklar oluşur. Düzenli bakım ile biriken kulak kiri, bakteri ve mantarlar için “üreme alanı” olarak hizmet eden bu kıvrımlardan uzaklaştırılabilir. Aynı anda uygulanan kulak irrigasyonu ile, kaşıntı, kızarıklık ve kulak kepçesi ve kulak kanalı derisinin kaşınması sonucunda da ağrı şekillenmesi gibi alerjik reaksiyonların oluşumunu uyaran alerjenlerin konsantrasyonu da azaltılır.
Hasta Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nedir? Kulak Ne Zaman Temizlenmeye Başlanmalıdır?
Kulak yapısından kaynaklanan hastalıkların belirtileri
a. Koku
b. Kulak kepçesi kıvrımlarına aşırı kulak kiri birikimi
c. Kulak kepçesi derisinin kızarması
d. Köpeğin kafasını daha sık sallaması
e. Dokunulduğunda ağrı hissinin varlığı – veteriner hekiminize başvurunuz
f. Kulak kepçesinin ve genel olarak da kulak alanının daha sık kaşınması – veteriner hekiminize başvurunuz
g. Salgı renginin değişmesi – sarı, beyazımsı, kan bulunması – veteriner hekiminize başvurunuz
h. Başın yana eğilmesi, denge bozuklukları – veteriner hekiminize başvurunuz
Her bir kulak kendine göre uygun bir bakımı hak eder…
DOĞRU TEMİZLEME TEKNİĞİ!!
Uygulama öncesi Biodexin vücut sıcaklığına kadar ısıtılır. Ürünleri birkaç dakika süreyle elinizde ya da cebinizde tutmanız yeterlidir. Solüsyon soğuk ise, hastalar irrigasyona direnç göstermeye çalışır. Köpek ya da kedinin dikkatini başka yere çekiniz ve ödül mamaları ile ödüllendiriniz. Solüsyonu kuvvet uygulayarak değil, yavaşça, en ideali de bir başkasından yardım alarak uygulayınız.
İlk uygulama sonrasında herhangi bir irritasyon olup olmadığı kontrol edilir. Bu özellikle de alerjik ya da aşırı duyarlı hayvanlarda çok önemlidir. Eğer kızarıklık ya da kaşıntı gibi bir reaksiyon oluşursa, veteriner hekiminize bu durumu aktarınız.
Kulak kepçesi yavaşça çevrilir ve yukarı doğru kaldırılır, akustik meatus solüsyon ile doldurulur. Aplikatörde kontaminasyonu önlemek adına kulak kanalı ve kulak kepçesi duvarlarına dokunmamaya çalışınız. Bu şekilde kir ve bakterinin temizleme solüsyonu içine girişi de önlenmektedir. Uygulanan solüsyon hacmi kulak kanalını doldurmak için yeterli olmalı ve akustik ağıza kadar gelmelidir.
Kulak kepçesi yukarı doğru kaldırıldığında, akustik ağıza masaj yapılarak solüsyonun yatay kulak kanalında kulak zarına kadar ulaşması sağlanmalıdır. Bu masaj birkaç dakika sürmeli ve “çalkalanma” sesi duyulmalıdır. Birkaç dakika sonunda köpeğinizin kafasını sallamasına izin veriniz. Bu hareket kalan kulak temizleme solüsyonunun ve yumuşamış kirin kulak kanalından dışarıya doğru ilerlemesini ve kulak kepçesinden de silinerek uzaklaştırılmasını sağlar.
Parmağınızla yavaşça kulak kanalı ve kepçeyi aynı zamanda da ıslak mendil, makyaj temizleme pamuğu ya da dokunmamış kompresyon pedleri kullanarak da kıvrımlar arasını temizleyiniz. Akustik meatus uzun olduğundan kulak zarına zarar vermekten korkmayınız. Temizleme için ucu pamuklu bir çubuk kullanmayınız (küçük köpek ırkları ve kedilerde kulak kepçesindeki kirleri almak haricinde), çünkü bu hareket ile kirin kulak kanalını derin bölgelerine itilmesi ve kulak kanalı hassas derisinin de zarar görmesi olasıdır.
- İrrigasyon öncesi köpeğinizi sakinleştiriniz. Kulak kepçesini yavaşça tutarak dik olarak yukarı kaldırınız. Bu şekilde kulak kanalı ortaya çıkar ve Biodexin’in daha derine nüfuz etmesine izin vererek, kulak zarına da ulaşır.
- Aplikatörün ucu akustik ağıza yerleştirilir. Esnek aplikatör hassas deriye zarar vermeyecektir. Aplikatör yavaşça kulak kanalına yerleştirilir.
- Biodexin plastik şişesi ters çevrilir ve şişe yavaşça sıkılarak solüsyonun kulak kanalına uygulanması sağlanır.
- Solüsyon kulak kanalını doldurmalıdır; temizleyicinin bir kısmının dışarı dökülmesi sorun değildir.
- Akustik ağıza çok hafif basınç uygulanarak solüsyonun dışarı akması önlenir ve hafifçe masaj yapılır.
- Bir süre sonra kulak kepçesi kıvrılır ve hafif masaja devam edilir.
- Birkaç dakika süreyle masaj yaptıktan sonra köpeğinizin başını sallamasına izin veriniz.
- Kalan Biodexin çözeltisi ve akıntılar, kare, yumuşak ve tercihan dokunmamış gazlı bezler ile temizlenir.
- Aynı zamanda makyaj temizleme pamukları da kullanılabilir; bu pamuklar solüsyon ile nemlendirilebilir.
- Pamuk-uçlu kulak temizleme çubukları kulak kanalının temizlenmesi için kesinlikle uygun değildir!!!
Temizleme Aralıklarının Yeterli, Çok Kısa ya da Çok Uzun Olduğuna Nasıl Karar Verilir?
Tıbbi ya da koruyucu bir müdahale olmasına bakmaksızın, kulak kepçesi ve kulak kanalını düzenli olarak temizlemeden önce veteriner hekim kulak zarının bütünlüğünü kontrol etmelidir. Temizleme ilaçlarında orta kulak sinirleri için toksik karakterde olabilecek maddeler bulunmaktadır. Veteriner hekim ile bu konuyu konuştuktan sonra hasta sahibi irrigasyonlar arası doğru süreye kendisi karar verebilecektir. Bu sürenin kulak kepçesi ya da kulak kanalında aşırı kulak kiri oluşumu ve/veya kulaktan kötü bir koku gelmesi ile belirlenmesi mümkündür.
Örnek – hasta sahibi her iki kulak kanalını da haftada bir temizliyor, köpek iyi durumda, belirti göstermiyor. Veteriner hekim kontrolü ya da konsültasyonu, son temizlik uygulamasından on ila on dört gün sonrasında yapılmalıdır. Eğer kulak kepçesi ya da kulak kanalında aşırı bir kulak kiri yoksa, koku çok güçlü değilse ve köpekte herhangi bir belirti izlenmiyorsa (kafa sallama ve/veya kulak kaşıma), uygulama aralıkları üç haftaya kadar uzatılabilir. Eğer temizleme işlemi antibiyotik uygulaması ile birlikte olacaksa, temizleme solüsyonunun antibiyotik uygulamasından ayrı yapılması gereklidir. Kulak kanalı öncelikle irrige edilmelidir, bu şekilde kalan kulak kiri ve ilaç uzaklaştırılır. İlaç en az atmış dakika sonra uygulanmalıdır, ideali ise birkaç saat sonrasıdır, bu süre içinde kulak kanalının tamamen kuruması da sağlanmış olur.