Kedi dostlarımızın geçirmiş oldukları operasyon ve yoğun bakımı süreçlerinden sonra onları iyileştirecek ve bu süreci hızlandıracak en önemli etken sağlıklı beslenmedir. Kedinizin sağlığının sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için operasyon veya yoğun bakım süreçlerinden sonra hangi besinler ve nasıl beslenmesi gerektiğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazımızda sizler ile paylaşacağız. 

Operasyon geçiren kedinizin ilk olarak güzel bir bakıma ihtiyacı vardır. Kediniz bu dönemde hem fiziken hem de ruhen yorgun düşecektir. Bunun en önemli nedeni operasyon esnasında almış olduğu anesteziden kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda kedinizi eski sağlıklı haline kavuşturmak için ona uygun beslenme diyeti düzenlemek gerekir.


Yoğun Bakım ve Operasyon Sonrasında Nelere Dikkat Edilmedir ?

- Operasyon sonrasında kedi dostlarımız günde 3 öğün beslenmelidir.
- Kedinizin bulunduğu alana taze ve temiz su bulundurmak gerekir.
- İlk zamanlarda iştahsız olan kedinizin ilgisini arttırmak için kuru mamasına kedi konservesi, yağsız tavuk göğsü, et suyu, tavuk suyu eklenebilir.
- Kedi dostlarımıza bu dönemde yağlı, tuzlu, baharatlı yemekler, tavuk kemiği ve deri gibi ürünleri vermemeye özen gösterilmedir.
- Veteriner hekiminizin kontrolünde süt, peynir, yoğurt verebilir.
- Kedinizin önünde veya ulaşabileceği alanda koymuş olduğunuz mamayı ürün süreli bekletmemek gerekir.

Kediler Operasyon Sonrasında Nasıl Beslenmeli ?

Kedi dostlarımız operasyon sonrasında beslenme düzenleri değişmektedir. Ayrıca tüketilecek gıdaları kedinizin sindirmesi daha önceki hali gibi olmayacağı için kedinizin enerji harcamasına neden olacaktır. Bu durumda yoğum bakım veya operasyonlardan sonra veteriner hekiminizin kontrolünde bir beslenme düzeni uygulanmalıdır. 

Operasyonun ardından veteriner tarafından tavsiye edilen beslenme diyeti, kedinizin bu süreçte hızlıda sağlığına kavuşmasına yardımcı olacak bilgilendirici bir programdır. Beslenme esnasında tüketilecek besinlerden olan protein, yağ ve kalorili ürünlere enerji gerekmektedir. Bu nedenle fazla enerji harcamadan daha az mama tüketerek ihtiyacı olan besini sindirmesi yeterli olacaktır. İyileşme sürecinde protein tüketimi hücrelerin büyümesine ve yenilenmesini sağlamaktadır. Ayrıca besinin emilmesinin de kolay olması için büyük oranda sindirilebilir olması gerekir. 

Operasyon Sonrasında Kediniz Ne Zaman Veterinere Götürülmelidir ?

Kedi dostlarınıza uyguladığınız doğru bakım ve diyet beslenmeler sayesinde kısa sürede eski sağlığına kavuşacaktır. Fakat elinizde olmayan nedenlerden dolayı kedinizde görülebilecek belirtiler sonucunda veteriner hekiminize başvurmanız gerekebilir. Karşılaşabileceğiniz bu belirtiler aşağıdaki gibidir;

- Kabızlık, ishal ve kanama durumlarında,
- Kusma, iştah kaybı ve su içmeme halinde,
- Depresyon, uyuşukluk ve titreme halinde,
- Solunum sıkıntısı ve vücut sıcaklığının düşüp veya artması durumlarında veteriner hekimine başvurulmalıdır.

Özetle kedi dostlarımızın geçireceği yoğun bakım ve operasyon sonralarında veteriner hekiminizin vereceği veya sizlerin de uygulayabileceği beslenme süreci vardır. Bu süreçte kedinizin sindirimini zorlamayan mama takviyesi ve bol su tüketimi yaparak bu süreci atlatabilirsiniz. Kedi dostlarımız bu dönemlerde iştahsızlık yaşayabilirler. Bu nedenle yeme iştahını arttıracak özel olarak üretilmiş mama takviyesi yapabilir. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.